Over de coach

Mijn naam is Dominique van Dam en ik woon en werk in Hilversum. Samen met mijn hond Bisou – een Australian Labradoodle – heb ik een fijn, druk leven, waar ik met volle teugen van geniet. Daarnaast heb ik nog een ‘bonushond’, de lieve Hovawart van mijn moeder die vaak komt logeren.

Mijn missie is dat elk mens – kind of volwassene – zichzelf moet kunnen zijn, zonder oordelen van een ander die in de weg zitten. Je mag je laten zien, in al je kleuren en verschijningen en je mag je ontwikkelen naar de persoon die je wilt zijn. Daarbij heb je af en toe misschien wat hulp nodig en die hulp geef ik je graag met mijn co-coaches Bisou en Chiku.

 

Eigen ontwikkeling

Van huis uit ben ik journalist en antropoloog. Maar ik geloof niet in hokjes en in mijn werkzame leven heb ik al veel gedaan: van inderdaad redacteur/journalist tot verkoper bij een groot frisdrankmerk tot docent aan verschillende instanties. Ik heb nu mijn eigen bedrijf Letters & Concepts, waarmee ik me richt op communicatie bij bedrijven en instellingen. In de loop der jaren wilde ik me ook meer verdiepen in ontwikkeling, coaching en begeleiding, vanuit eigen interesse én omdat ik elke dag zie dat goede begeleiding, coaching en ontwikkeling mensen verder helpt.

Ik vind respect en waardering de belangrijkste waarden in mijn contact met anderen. Ik ben bijzonder geïnteresseerd in het unieke van elk mens, de kwaliteiten en ontwikkelingspunten die iemand heeft. Met open coaching zet ik dit om in de praktijk: iedereen kan zichzelf zijn en zich ontwikkelen in de richting die hij/zij kiest.

 

Oplossingsgericht werken

Ik ben als coach opgeleid bij Pets4Care. Ik heb de opleiding Kindercoach met hond als co-coach gedaan, waarna ik mijn praktijk voor volwassenen én kinderen ben begonnen. De opleiding heeft mij de kans geboden me te verdiepen in de ontwikkeling van het kind, manieren om volwassenen te helpen en oplossingsgericht coachen met hond als co-coach.

Oplossingsgericht coachen past bij mij: het geeft mogelijkheden, laat je inzien wat er anders kan en geeft je handvatten om verder te komen. Ik geloof dat ieder mens de oplossing al besloten ligt. Ik help dus zoeken, maar ik draag de oplossing niet aan. Als de oplossing zich aandient of je wil kijken of het de juiste oplossing is, is het tijd om te proberen of dat ook inderdaad zo is. Met hond is dit nog makkelijker omdat je mag oefenen tot je het in het echte leven ook durft of kan toepassen.

 

De waarde van een hond

Als kind was ik al dol op honden. Aan het begin van de middelbare school kregen wij gezinsuitbreiding in de vorm van een zwarte Labrador: Champy. Zij was mijn vriendinnetje, geheimenbox, altijd-daar-maatje, ik sliep bij haar in de mand als ik uit was geweest en ze troostte mij in ontelbare situaties. Ik ging beter hockeyen als zij langs de kant lag, ik oefende gesprekken met jongens met haar. Je snapt: de meerwaarde van een hond heb ik ervaren. Ik gun elk kind en elke volwassene een beetje van deze liefde, van deze kracht en al het andere dat een hond je kan geven.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave